hit counter

A mai napról

 • 2022. Június 25.
 • Rák a mai csillagjegy.
 • Ma Vilmos napja van.
 • A hét 6. napja.
 • Az év 25. hete.
 • A hónapnak 30 napja van.
 • Az év 175. napja.
 • Az év nem szökőév.
 • Napi bolygó:
 • Jupiter Jupiter
 • Napi ásvány:
 • Rubin Rubin
 • Tudtad-e?
 • Az asztrológusok szerint az emberre ugyanolyan hatással van a hold, mint az óceánokra. Ez nem is véletlen, hiszen az emberi test 75%-a vízből tevődik össze. Ezzel is magyarázhatóak a hangulatunk ingadozásai.
 • Hírlevél:
 • Feliratkozás

A tarot kártya

Nagy fába vágja a fejszéjét az az érdeklődő, aki elmélyedne a tarot kártya eredetében, szimbolikájában vagy értelmezésében. A különböző eredetmondáknak és értelmezési lehetőségeknek ugyanis se vége se hossza. Amit biztosan tudunk, hogy a tarot egy kártya, amelyet egyaránt használnak játékra és jóslásra is. A lapok elnevezése, száma és jelentése már kevésbé egyértelmű, ahány iskola, annyiféle értelmezési keret.

tarot kártya

- egy tarot kártya -

A tarot története, szimbólumrendszeréhez hasonlóan, igencsak ködös. Egyes beavatottak az ősi Egyiptomból eredeztetik, mivel képei és szimbólumai hasonlóságot mutatnak az egyiptomi képíráshoz, a hieroglifákhoz. Úgy vélik a kártyák segédeszközök lehetettek, valamiféle beavatási szertartáshoz. Egyes elképzelések szerint a tarot nem más, mint a rég elsüllyedt Atlantisz ősi tudásának gyűjteménye. Más magyarázatok szerint a zsidó vallás misztikus eleméhez a kabbalához lehet köze. Ennek alapja a kártya 22 lapja és a héber abc 22 betűje közötti összefüggés. A kártya egyfajta útmutató lehetett, amely segít megérteni a kabbala mélyebb és bonyolultabb összefüggéseit. A összetett szimbólumok és jelek azt a célt is szolgálták, hogy valódi tartalmuk rejtve maradjon a laikusok előtt, megőrizve az ősi tudást a kiválasztottak egy csoportja számára. Ennek köszönhető lehet az is, hogy a tarot eredetéről nincsenek írásos emlékek. Használatát és jelentését a mester tanítvány láncolaton keresztül hagyományozták, kiküszöbölve ezzel a titkos tudás közkincsé válását és esetleges felhígulását. A tarothoz hasonló jóskártyák fellelhetők más kultúrákban is, Kínában és Indiában, valamint az Európában jól ismert és népszerű cigány, vagy vetőkártyák között. Az ezen kártyák közötti összefüggéseket nehéz feltérképezni, nem lehet megállapítani, hogy melyek a legősibbek, melyik lehet az eredeti. Az ókori kereskedők a portékájukkal együtt a kártyajóslás tudományát is magukkal vitték, melyek közvetve, vagy közvetlen módon hatottak egymásra, egyik inspirálhatta a másikat.

Európában a XIV. században találkozhatunk vele először, vagy akkor kezdték el jóslásra használni. A jóslást, kártyavetést akkoriban eretnekségnek tartották és a tarot-t betiltották, ez azonban nem gátolta meg a széleskörű elterjedésben. A reneszánsz alatt különös népszerűségnek örvendett, számtalan korabeli festőművészt ihletett meg a tarot kártyák képi világa, melynek ezáltal újabb és újabb ábrázolásmódjai születettek. A XV. századra már kialakult a tarot ma is ismert és leggyakrabban használt 78 lapos formája, amely a velencei, vagy marseille-i tarot néven vált ismertté.

Egy másik gyakran használt tarot csomag a Rider-Waite tarot. Ezt a sokak által kedvelt és használt csomagot Arthur Edward Waite tervezte meg, aki tagja volt az akkoriban nagy népszerűségnek örvendő okkultista páholynak az Aranyhajnal Hermeneutikus Rendnek. A kártyák képeit Pamela Colman Smith festette meg. A csomag népserűsége az egyszerűségben rejlik. A kezdők is magabiztosan használhatják, az egyszerű ábrázolások mindenki számára könnyen értelmezhetővé teszik a jeleket.

A tarot pakli összesen 78 lapból áll, melyből 22 a „főkártya” az úgynevezett Nagy Arkánum és az 56 lapos Kis Arkánum, amely tovább négyszer 14 lapra bontható. A Nagy Arkánum szimbólumai úgynevezett archetipikus szimbólumok, melyek megtalálhatóak az egymástól teljesen elszigetelt kultúrákban is. Ilyenek pl. a bolond, a halál, a mágus, a királynő… C.G. Jung a XIX. század egyik legtekintélyesebb pszichológusa, pszichoanalitikusa ezeket a szimbólumokat szintén archetípusoknak tartotta, melyek az emberi nem kollektív tudatában gyökereznek. Ezért fordulhatnak elő ugyan azok a szimbólumok a legkülönbözőbb kultúrákban.

A Kis Arkánumok vagy Udvari kártyák négy csoportja a Kard, a Kehely, a Bot és az Érme. Ez a négyes felosztás, a négy különböző szín köszön vissza, a manapság is használt más játék, vagy jóskártyák tematikájában.

Minek köszönheti a tarot a máig tartó népszerűségét? A tarot szimbólumai segítségével konkrét kérdésekre konkrét válaszokat képes adni, feltéve, ha a kérdező és a válaszoló is teljes mértékben a kérdésre koncentrál. Képes előre megmutatni bizonyos jövőbeli eseményeket, és még ennél is többre képes. Egy elképesztő belső utazásra invitál. Ahhoz, hogy a jeleket értelmezni tudjuk, mindenekelőtt saját magunk tökéletes ismerete szükséges. Az adott szimbólumok egyénre szabott speciális jelentést hordozhatnak, melyeket csak akkor értelmezhetünk pontosan, ha tisztában vagyunk a saját lényegünkkel. Ha tudjuk, hogy hogyan reagálunk váratlan helyzetekben, ha nem félünk elfogadni a hibáinkat és a gyengeségeinket ugyanakkor tisztában vagyunk az erényeinkkel, akkor a kártyák a segítségünkre lehetnek bizonyos kérdések megválaszolásában. A kérdésnek valóban lényeginek kell lennie, és ehhez kell igazítani a kártyavetés módját és mintáját. Az ember vethet kártyát saját magának, vagy kérheti egy, a jóslásban jártas személy segítségét. Ilyenkor az értelmezés közös munka. Az a legfontosabb, hogy a saját tudásunk, életünk és értelmezési kereteinken belül legyünk képesek alkalmazni ezeket az egyébként általános szimbólumokat, ehhez pedig elengedhetetlen a megfelelő önismeret.

Vélemények

Kovács Lili
Kovács Lili (23 éves)

A szkeptikus hozzáálásomat szerettem volna megerősíteni ezzel a teszttel. Elhihetik nekem, hogy igen nagyot csalódtam, amikor a jóslatok sorra kezdtek valóra válni. Szinte félelmetes, hogy ennyire meg van írva a sorsunk a csillagokban.

Vízöntő, Nyíregyháza
Novothy Emőke
Novothy Emőke (28 éves)

Nekem a hobbim a horoszkóp és az asztrológia. Napi szinten foglalkozok vele, de ehhez a teszthez hasonlóan jót még eddig nem nagyon találtam.

Nyilas, Budapest
Hatvani Klaudia
Hatvani Klaudia (39 éves)

Ha ez a teszt nem lett volna, a sikeres karrieremet sem tudtam volna elindítani akkor amikor a legmegfelelőbb és ezért én mindig is hálás leszek. Köszönöm!

Bak, Szigethalom
Google+:

 • AstroTarot